Centrális szerózus chorioretinopátia

Central serous chorioretinopathy (CSCR)

A central serous chorioretinopathy (chorioretinopathia centralis serosa, centrális szerózus chorioretinopátia, CSCR) szemfenéki betegség az éleslátás helyén alakul ki és az ideghártya rétegei (pigmenthám és neuroszenzoros réteg) közötti folyadékgyülem megjelenésével és következményes homályos látással jár. A folyadék az ideghártya alatti, vérellátásban gazdag érhártyából ered, melynek működése valami miatt megváltozik, például stressz hatására vagy szteroid kezelések után.

central serous chorioretinopathy
CSCR betegség OCT-vel rögzített szemfenéki képe (a középső fekete rész a folyadékgyülem).

A CSCR betegség a pachychorioideális betegségek csoportjába tartozik, melyek közös jellemzője az ideghártya alatti érhártyának a megvastagodása. Az elváltozást esetenként helytelenül makula ödémának vagy makula degenerációnak véleményezik első alkalommal és csak a kezelés hatástalanságakor kerül szakemberhez a beteg.

A CSCR tünetei

  • a tünetek általában egyoldaliak
  • jellemző a centrális homályos látás, foltlátás
  • a látótér középén lévő homály szemmozgásra nem változik
  • kisebbnek, távolabbinak látszanak a tárgyak, mint a másik szemmel
  • torzlátás, a látott kép görbülése előfordulhat

A CSCR okai és kockázati tényezői

A central serous chorioretinopathy (CSCR) betegség pontos oka nem tisztázott, de a nagyfokú stressz és a szteroid kezelések bizonyítottan szerepet töltenek be a folyamat kialakulásban. Ezenkívül a megfázásra használt orrsprayek (érszűkítő készítmények), a testépítők által használt egyes szerek és a férfi potencianövelők is kiválthatják a kórt. Leggyakrabban a munkaképes férfiaknál jelentkezik a betegség, de a nők és az idősebb korosztály is érintett.

A betegséghez társulhat kardiovaszkuláris betegség, alvási légzéskimaradás (apnoe), Cushing kór vagy reflux Helicobacter pylori fertőzés, emiatt ilyen irányú kivizsgálás indokolt lehet ilyenkor.

CSCR vizsgálat

A betegség lefolyása

A chorioretinopathia centralis serosa (CSCR) nagyon változatos lefolyást mutat. A betegség gyakran 2-3 hónap alatt önmagától is elmúlik, főleg ha a kiváltó tényező megszünt, viszont ezidő alatt is sejtpusztulás következik be, melynek nyoma szinte minden esetben látható a szemfenéken. Nem ritka azonban, hogy a betegség 4 hónapnál tovább, akár évekig is jelen van, ezalatt fokozatosan rontva a látást. Az ideghártya alatt (subretinálisan) megjelenő folyadékgyülem két olyan réteget választ el, ami szorosan egymáshoz tapadva tud csak megfelelően működni, így folyadék jelenléte mellett hamar elkezdődik a sejtek működés zavara, mely idővel azok pusztulását eredményezi. A kezdeti homályos látás a sejtek fokozatos károsodása miatt átmegy látásromlásba, mely egy ideig még visszafordítható, majd idővel állandósul. A folyadékgyülem mértéke és az időtartam ami alatt kialalkul a maradandó károsodás egyénenként változik, pár hét és több hónap között bármikor lehetséges. Gyógyulás után hónapokkal vagy évekkel később a betegség kiújulhat vagy a másik szemen is megjelenhet. Ritkább esetekben a betegség érújdonképződéssel is szövődhet.

A CSCR kezelése

A central serous chorioretinopathy (CSCR) betegség kezelésében a legfontosabb a subretinális folyadékgyülem mielőbbi eltüntetése. Háromfajta kezelési lehetőség létezik jelenleg. CSCR esetében elsődlegesen a mielőbbi szemfenéki mikropulzus lézerkezelés a javasolt, mely fájdalmatlan, gyors és mellékhatás nélküli beavatkozás. Célja a minél korábbi folyadékgyülem felszívódása, hogy minél kisebb legyen a sejtpusztulás. Ezenkívül két másik kezelés is létezik: a tablettás kezelés (szelektív aldoszteron antagonista), mely legalább 3 hónapig tart és a szemfenéki lézeres besugárzás intravénás gyógyszeradást követően (PDT, fotodinámiás kezelés). Mindkét utóbbi esetben előfordulhatnak nemkívánt mellékhatások, ezért a mikropulzus lézeres kezelés elérhetősége óta szerepük háttérbe szorult.

A mikropulzus lézerkezelés a legmodernebb kezelési módja a betegségnek, mely során az elváltozást rövid ideig ható lézersugár sorozatokkal kezeljük. Az általam használt Navilas mikropulzus lézerkészülék a piacon elérhető csúcsmodel. A többi készülékkel szembeni előnyei vitathatatlanok, a kezelés sikeressége részben ezektől is függ. A Navilas mikropulzus lézerrel a kezelés előtt közvetlenül rögzített szemfenéki kép alapján a kezelés előre megtervezhető, a szemmozgást követő rendszerének köszönhetően a kezelés dokumentáltan nagy pontosságal a tervezett helyen fog megtörténni, független a beteg vagy az orvos apró mozgásaitól és a megfelelő beállítások mellett semmilyen ideghártya károsító hatása nincs. Legtöbbször egy kezelés elegendőnek bizonyul, melynek hatása általában pár hét múlva jelentkezik.

A tablettás kezelést jelenleg ritkán alkalmazzuk, miután nemzetközi tanulmányok bizonyították a mikropulzus lézerkezelés előnyeit ezzel szemben. A kezelést legalább 3 hónapig kúraszerűen szükséges alkalmazni, szükség esetén többször megismételve ezt. A terápia előtt és alatt időszakos labor- és belgyógyászati vizsgálat szükséges. Ezenkívül étkezési megkötés (káliumban gazdag ételek nem fogyaszthatóak) és más gyógyszerekkel való együttszedési tilalom is fennáll a kezelés alatt. Esetenként mellékhatások előfordulnak a kezelés alatt, de ezek legtöbbször enyhék (szédülés, hányás, hasmenés), ezek súlyossága miatt csak ritkán kell a kezelést felfüggeszteni.

Alternatív kezelési lehetőségként a fotodinámiás vagy PDT kezelés jön szóba. A kezelés során a karba, intravénásan egy gyógyszert juttatunk, melyet ezután lézerrel aktiválunk a szemfenék beteg részén. Sajnos a terápia után előfordulhat az ideghártya sorvadása, amely maradandó látásromlással jár együtt, ezért a mikropulzus lézerkezelés elérhetősége óta csakis a legvégső esetekben folyamodunk ide.

A pachychorioideális betegségek egy csoportjában, valamint ritkán a CSCR-ben is előfordulhat az ideghártya alatt érújdonképződés, mint szövődmény. Ilyen esetekben a meglévő kezelést intravitreális injekciós kezeléssel kell kiegészítenünk.

Sajnálatos módon mindegyik kezelésnél előfordulhat, hogy a szervezet nem, vagy nem eléggé reagál rá, ilyenkor szerencsés, hogy van másik kezelés amihez folyamodhatunk.

A betegség és annak kezelése fő kutatási területem (közleményeim), doktori értekezletem is ebben a témában készül.

Nevezéktan (magyar, magyaros, latin és angol)
– centrális szerózus chorioretinopátia (centrális szerózus chorioretinopáthia, CSC, CSCR), retinopathia centralis serosa (RCS), chorioretinopathia centralis serosa, central serous chorioretinopathy
– fotodinámiás kézelés, photodinamias terápia, photodynamic therapy
– mikropulzus lézerkezelés, micropulse laser treatment

Dr. Gergely Róbert szemész