Centrális szerózus chorioretinopátia

Central serous chorioretinopathy (CSCR)

A central serous chorioretinopathy (chorioretinopathia centralis serosa, centrális szerózus chorioretinopátia, CSCR) szemfenéki betegség az éleslátás helyén alakul ki és az ideghártya rétegei (pigmenthám és neuroszenzoros réteg) közötti folyadékgyülem megjelenésével és következményes homályos látással jár. A folyadék az ideghártya alatti, vérellátásban gazdag érhártyából ered, melynek működése valami miatt megváltozik, például stressz hatására vagy szteroid kezelések után. A kór az átfogóbb pachychorioideális betegségek csoportjába tartozik. Az elváltozást esetenként helytelenül makula ödémának vagy makula degenerációnak véleményezik első alkalommal és csak a kezelés hatástalanságakor kerül szakemberhez a beteg.

central serous chorioretinopathy
CSCR betegség szemfenéki képe OCT műszerrel rögzítve. A középső fekete rész a folyadékgyülem.

A CSCR tünetei

  • a tünetek általában egyoldaliak
  • jellemző a centrális homályos látás, foltlátás
  • a látótér középén lévő homály szemmozgásra nem változik
  • kisebbnek, távolabbinak látszanak a tárgyak, mint a másik szemmel
  • torzlátás, a látott kép görbülése előfordulhat

A CSCR okai és kockázati tényezői

A central serous chorioretinopathy (CSCR) betegség pontos oka nem tisztázott, de a nagyfokú stressz és a szteroid kezelések bizonyítottan szerepet töltenek be a folyamat kialakulásban. Ezenkívül a megfázásra használt orrsprayek (oxymethazolin), a testedzők által használt szerek (ephedra, amphetaminok) és a férfi potencia-növelő szerek (silfenafil, tadalafil) is kiválthatják a kórt. Leggyakrabban a munkaképes férfiaknál jelentkezik a betegség, de a nők és az idősebb korosztály is érintett.

A betegséghez társulhat kardiovaszkuláris betegség, alvási légzéskimaradás (apnoe), Cushing kór vagy reflux Helicobacter pylori fertőzés, emiatt ilyen irányú kivizsgálás indokolt lehet ilyenkor.

A betegség lefolyása

A chorioretinopathia centralis serosa (CSCR) nagyon változatos lefolyást mutat. Gyakran 2-3 hónap alatt önmagától is elmúlik, ha nem áll fenn továbbra is a kiváltó tényező. Nem ritka azonban, hogy a betegség 4 hónapnál tovább, akár évekig is jelen van, ezalatt fokozatosan rontva a látást. Az ideghártya alatt (subretinálisan) megjelenő folyadékgyülem két olyan réteget választ el, ami szorosan egymáshoz tapadva tud csak megfelelően működni, így folyadék jelenléte mellett hamar elkezdődik a sejtek működés zavara, mely idővel azok pusztulását eredményezi. A kezdeti homályos látás a sejtek fokozatos károsodása miatt átmegy látásromlásba, mely egy ideig még visszafordítható, majd idővel állandósul. A folyadékgyülem mértéke és az időtartam ami alatt kialalkul a maradandó károsodás egyénenként változik, pár hét és több hónap között bármikor lehetséges. Gyógyulás után hónapokkal vagy évekkel később a betegség kiújulhat vagy a másik szemen is megjelenhet.

Diabéteszes retinopátia

A CSCR kezelése

A central serous chorioretinopathy (CSCR) betegség kezelésében a legfontosabb a subretinális folyadékgyülem mielőbbi eltüntetése. Háromfajta kezelési mód létezik jelenleg, sajnálatos módon egyik sem jelent minden esetben tökéletes megoldást: a szemfenéki lágy lézerkezelés sárga lézerrel (mikropulzus lézer), a tablettás kezelés (eplerenone) és a szemfenéki lézeres besugárzás vénás gyógyszeradást követően (PDT vagy fotodinámiás kezelés verteporfinnal).

A mikropulzus lézerkezelés a legmodernebb kezelési módja a betegségnek, mely során az elváltozást rövid ideig ható lézersugár sorozatokkal kezeljük. Az általam használt Navilas mikropulzus lézerkészülék előnye, hogy a kezelés előtt közvetlenül rögzített szemfenéki kép alapján a kezelés előre megtervezhető, a szemmozgást követő rendszerének köszönhetően a kezelés nagy pontosságú és a megfelelő beállítások mellett semmilyen ideghártya károsító hatása nincs. Legtöbbször egy kezelés elegendőnek bizonyul, melynek hatása általában pár hét múlva jelentkezik.

Az eplerenone tablettás kezelést jelenleg ritkán alkalmazzuk, miután nemzetközi tanulmányok bizonyították a mikropulzus lézerkezelés előnyeit ezzel szemben. A kezelést legalább 3 hónapig kúraszerűen alkalmazzuk, szükség esetén többször megismételve ezt. A terápia előtt és alatt labor- és háziorvosi vizsgálat szükséges, az esetleges mellékhatások szoros követése miatt.

Ritka esetekben a PDT kezelés jön szóba, mint alternatív kezelési lehetőség. A kezelés során a karba egy gyógyszert juttatunk, melyet ezután lézerrel aktiválunk a szemfenék beteg részén. Sajnos a terápia után előfordulhat az ideghártya sorvadása, amely maradandó látásromlással jár együtt, ezért a mikropulzus lézerkezelés elérhetősége óta csakis a legvégső esetekben folyamodunk ide.

A betegség és annak kezelése fő kutatási területem (közleményeim), doktori értekezletem is ebben a témában készül.

Nevezéktan (magyar, magyaros, latin és angol)
– centrális szerózus chorioretinopátia (centrális szerózus chorioretinopáthia, CSC, CSCR), retinopathia centralis serosa (RCS), chorioretinopathia centralis serosa, central serous chorioretinopathy
– fotodinámiás kézelés, photodinamias terápia, photodynamic therapy
– mikropulzus lézerkezelés, micropulse laser treatment

Dr. Gergely Róbert