Centrális szerózus chorioretinopátia

Chorioretinopathia centralis serosa

A centrális szerózus chorioretinopátia (CSCR) szemfenéki betegség az éleslátás helyén alakul ki és az ideghártya rétegei (pigmenthám és neuroszenzoros réteg) közötti folyadékgyülem megjelenésével és következményes homályos látással jár. A folyadék az ideghártya alatti, vérellátásban gazdag érhártyából ered, melynek működése valami miatt megváltozik, például stressz hatására vagy szteroid kezelések után. A kór az átfogóbb pachychorioideális betegségek csoportjába tartozik. Az elváltozást esetenként helytelenül makula ödémának vagy makula degenerációnak véleményezik első alkalommal és csak a kezelés hatástalanságakor kerül szakemberhez a beteg.

chorioretinopathia centralis serosa - cscr
CSCR betegség szemfenéki képe OCT műszerrel rögzítve. A középső fekete rész a folyadékgyülem.

A CSCR tünetei

  • a tünetek általában egyoldaliak
  • jellemző a centrális homályos látás, foltlátás
  • a látótér középén lévő homály szemmozgásra nem változik
  • kisebbnek, távolabbinak látszanak a tárgyak, mint a másik szemmel
  • torzlátás, a látott kép görbülése előfordulhat

A CSCR okai és kockázati tényezői

A betegség pontos oka nem tisztázott, de a nagyfokú stressz és a szteroid kezelések bizonyítottan szerepet töltenek be a folyamat kialakulásban. Ezenkívül a megfázásra használt orrsprayek (oxymethazolin), a testedzők által használt szerek (ephedra, amphetaminok) és a férfi potencia-növelő szerek (silfenafil, tadalafil) is kiválthatják a kórt. Leggyakrabban a munkaképes férfiaknál jelentkezik a betegség, de a nők és az idősebb korosztály is érintett.

A betegséghez társulhat kardiovaszkuláris betegség, alvási légzéskimaradás (apnoe), Cushing kór vagy reflux Helicobacter pylori fertőzés, emiatt ilyen irányú kivizsgálás indokolt lehet ilyenkor.

Chorioretinopatia centralis serosa

A betegség lefolyása

A chorioretinopathia centralis serosa nagyon változatos lefolyást mutat. Gyakran 2-3 hónap alatt önmagától is elmúlik, ha nem áll fenn továbbra is a kiváltó tényező. Nem ritka azonban, hogy a betegség 4 hónapnál tovább, akár évekig is jelen van, ezalatt fokozatosan rontva a látást. Az ideghártya alatt (subretinálisan) megjelenő folyadékgyülem két olyan réteget választ el, ami szorosan egymáshoz tapadva tud csak megfelelően működni, így folyadék jelenléte mellett hamar elkezdődik a sejtek működés zavara, mely idővel azok pusztulását eredményezi. A kezdeti homályos látás a sejtek fokozatos károsodása miatt átmegy látásromlásba, mely egy ideig még visszafordítható, majd idővel állandósul. A folyadékgyülem mértéke és az időtartam ami alatt kialalkul a maradandó károsodás egyénenként változik, pár hét és több hónap között bármikor lehetséges. Gyógyulás után hónapokkal vagy évekkel később a betegség kiújulhat vagy a másik szemen is megjelenhet.

A CSCR kezelése

A betegség kezelésében a legfontosabb a subretinális folyadékgyülem mielőbbi eltüntetése. Háromfajta kezelési mód létezik jelenleg, sajnálatos módon egyik sem jelent minden esetben tökéletes megoldást: a tablettás kezelés (eplerenone), a szemfenéki lágy lézerkezelés sárga lézerrel (mikropulzus lézer) és a szemfenéki lézeres besugárzás vénás gyógyszeradást követően (PDT vagy fotodinámiás kezelés verteporfinnal ).

Az eplerenone tablettás kezelés előtt háziorvosi és laborvizsgálat szükséges, a kezelést legalább 3 hónapig kúraszerűen alkalmazzuk, szükség esetén többször megismételve ezt.

A mikropulzus lézerkezelés a legmodernebb kezelési módja a betegségnek, mely során az elváltozást rövid ideig ható lézersugár sorozatokkal kezeljük. Az általam használt Navilas mikropulzus lézerkészülék előnye, hogy a kezelés előtt közvetlenül rögzített szemfenéki kép alapján a kezelés előre megtervezhető, a szemmozgást követő rendszerének köszönhetően a kezelés nagy pontosságú és a megfelelő beállítások mellett semmilyen ideghártya károsító hatása nincs. Legtöbbször egy kezelés elegendőnek bizonyul, melynek hatása általában pár hét múlva jelentkezik.

A PDT kezelést manapság ritkábban, utolsó megoldásként alkalmazzuk, mivel a kezelés utáni előfordulhat az ideghártya sorvadása, amely maradandó látásromlással jár együtt.

A betegség és annak kezelése fő kutatási területem (tudjon meg többet), doktori értekezletem is ebben a témában készül.

NAVILAS és PDT kezelés összehasonlítása CSCR betegségben

Nevezéktan (magyar, magyaros, latin és angol)
– centrális szerózus chorioretinopátia (centrális szerózus chorioretinopáthia, CSC, CSCR), retinopathia centralis serosa (RCS), chorioretinopathia centralis serosa, central serous chorioretinopathy
– fotodinámiás kézelés, photodinamias terápia, photodynamic therapy
– mikropulzus lézerkezelés, micropulse laser treatment

Dr. Gergely Róbert