Diabéteszes retinopátia

Diabéteszes retinopátia

A cukorbetegség okozta szemfenéki elváltozásokat diabéteszes retinopátiának nevezzük. A diabéteszes retinopátia kezelése komplex feladat, a kihívások megértéséhez a betegség lefolyása segítségül szolgálhat. A betegség kezdetén a kiserek fala kórosan áteresztővé válik (kapilláris permeabilitás fokozódás) és kis tágulatok alakulnak ki (mikroaneurizmák). Ennek következményeként folyadék szivárog a szövetek közé (ödéma). Ezenkívül vérzések és elzáródások keletkeznek, melyek az ideghártyán helyenként vértelenséget (ischémiát) okoznak. Idővel a folyamat előrehalad és ha a szövetek vérhiánya elér egy bizonyos kritikus szintet, akkor a szervezet ereket próbál növeszteni. Ez azonban nem sikerül, csupán kóros, nem megfelelő helyen lévő, szivárgó erek nőnek (érújdonképződés), melyek további, súlyosabb szövődményekhez vezetnek.

A diabéteszes retinopátia kialakulásának, továbbromlásának egyik legfontosabb eleme az általános állapot rendezése (vércukor, vérzsírok, vérnyomás rendezése, fizikai aktivitás, egészséges étrend, diéta). A szemészeti kezelésekkel egy fokozatosan romló folyamatba próbálunk beavatkozni, megszakítani az ördögi kört, ezáltal megelőzve a súlyos és visszafordíthatatlan látásromlást.

Diabéteszes retinopátia

Diabéteszes retinopátia kezelése

A diabéteszes retinopátia kezelése komplex feladat és több elváltozás kezelését foglalja magába, melyek külön-külön vagy egyszerre is jelen lehetnek a betegségben. A kezelések az ideghártya két külön részét célozzák meg: az éleslátás helyét és az ideghártya széli részeit. Az éleslátás helyén történő lézerkezelés az itt kialakult vizenyőnek (diabéteszes makulaödéma) az eltávolítására irányul, míg a retina széli részeinek lézerkezelése a több helyen is kialakulható kóros érújdonképződések (proliferatív diabéteszes retinopátia) elzáródását célozza meg. A kórkép késői szemészeti szövődményei (üvegtesti vérzés, trakciós retinaleválás) gyakran nehezen és csak nagyobb műtéttel kezelhetőek, ezek megelőzése kiemelten fontos.

Diabéteszes cisztoid makulaödéma kezelése (CMO)

A diabéteszes retinopátiában kialakult cisztoid makulaödéma kezelése kétféleképpen lehetséges: a szemgolyóba adott anti-VEGF injekcióval vagy szemfenéki lézerkezeléssel.

A szemgolyóba adott anti-VEGF injekciókból több, hasonló gyógyszer létezik (Avastin, Lucentis, Eylea, Beovu). Közös bennük, hogy mindegyiket az elején havonta, majd 2-3 havonta kell alkalmazni határozatlan ideig. Kedvező esetben néhány kezelés (legalább 5) elegendő ahhoz, hogy a makulaödéma végleg megszünjön, de legtöbbször évekig tart a kezelés az ismételten visszatérő vizenyő miatt. Az injekciók másik csoportjába tartoznak a szteroid implantátumok (Ozurdex, Iluvien), melyeket kis felszívódó tartályban szintén az üvegtestbe juttatunk. Ezek több hónapig fokozatosan és egyenletesen adják le a gyógyszert, ami egyértelmű előny, azonban szövődményei (zöldhályog, szürkehályog kialakulás) miatt csak válogatott esetekben, tartalék megoldásként alkalmazzuk a kezelést. Az injekciós kezelések során előfordulhatnak súlyos szövődmenyek is, mint például a gennyes endophthalmitis, ami a szem súlyos, fertőzéses eredetű gyulladása, mely legtöbbször maradandó látásromláshoz vezet. A higiénés szabályok betartása mellett azonban ennek előfordulási aránya meglehetősen alacsony.

Az injekciós kezelés hatástalansága vagy az injekciók számának csökkentése érdekében mikropulzus lézerkezeléssel egészíthetjük ki a terápiát, mely önmagában, elsődleges kezelésként is választható gyógymód CMO-ban.

Cisztoid makulaödéma esetén a szemfenéki lézerkezeléssel az éleslátás helyén lévő vizenyős területek és a mikroaneurizmák is kezelhetőek, így a folyadék felszívódása mellett az ismételt szivárgást is megkíséreljük megakadályozni. A lézerkezelést általában egyszer kell elvégezni, de az ismétlésnek sincs akadálya, amennyiben az szükségessé válna. A kezelés általában egy ülésben elvégezhető és fájdalommentes. A kezelés során külső sebet nem képezünk, így az injekciós kezelések rettegett szövődménye, a gennyes endophthalmitis sem fordul elő. A cisztoid makulaödéma mikropulzus lézerkezelésével a szemfenéki vizenyő úgy csökkenthető, hogy közben nincs járulékos szöveti károsodás, ami a látás szempontjából kritikus területeken kiemelten fontos (bővebben itt). Ezzel ellentétben a hagyományos lézert annak roncsoló hatása miatt manapság csak nagyon ritkán alkalmazzuk makulaödéma csökkentésére.

Makulatáji mikroaneurizmák kezelése

A makulaödéma kialakulásában fontos szerepük van a mikroaneurizmáknak, melyekből fokozott és folyamatos szivárgás indul az ideghártya rétegei közé. A mikroaneurizmák elzáródását lézerkezeléssel tudjuk elérni, de mivel hajszálnyi elváltozásról van szó, kiemelten fontos a precíz kezelés, különben fölösleges területeket áldozunk fel. Hagyományos készülékekkel is lehetséges a mikroaneurizmák kezelése, azonban nagyfokú fegyelmezettséget igényel a beteg részéről, mivel rövid és rezdülésnyi eltekintés is maradandó látáskárosodást okozhat. A Navilas lézerkészülékkel azonban kiküszöbölhető ez a kockázat. A készülék szemmozgást követő programjának és a közvetlen kezelés előtt rögzített szemfenéki fotó alapján elkészített kezelési tervnek köszönhetően kizárólag a kóros részek kerülnek kezelésre. Ezenkívül újabb biztonsági elem az is, hogy a kezelés automatikusan leáll a legkisebb eltekintés alkalmával is.

Proliferatív diabéteszes retinopátia kezelése

Diabéteszes retinopátiában a súlyos ischémiás (vérellátás hiányos) szemfenéki állapot érújdonképződéshez vezet. Ezek a kóros erek gyakran megrepednek és üvegtesti bevérzést okoznak, tovább növekedve pedig a folyamat trakciós ideghártya leváláshoz vezet, amely műtéti ellátás mellett is kedvezőtlen látási esélyeket mutat. Az érújdonképződés megállításának legegyszerűbb módja a megfelelően elvégzett szemfenéki lézerkezelés. Az ideghártya széli részeinek kezelése által a vérrel ellátott területek aránya javult, ezáltal a kórós erek visszafejlődnek. A szemfenék teljes kezelése általában 4-6 ülésben végezhető el, de a modern Navilas lézerkészülékkel ezt akár 2 ülésben is el tudom végezni. Nem elhanyagolható az sem, hogy a beteg fájalomérzete jelentősen alacsonyabb, mivel a hagyományos készülékekhez képest ötöd annyi energia erősség alkalmazása is elegendő a hatás elérésére.

Nevezéktan (magyar, magyaros, latin és angol)
– diabéteszes retinopátia, diabeteses retinopathia, retinopathia diabetica, diabetic retinopathy
– mikroaneurizma, microaneurisma, microaneurism
– cisztoid makula ödéma, cystoid macula oedema, cystoid macular edema
– mikropulzus lézer, micropulse laser
– érújdonképződés, neovaszkularizáció, neovascularisatio, neovascularisation (CNV)

Dr. Gergely Róbert