Katarakta

A szürkehályog

A szürkehályog (katarakta) a teljesen átlátszó, egészséges szemlencse részleges vagy teljes elhomályosodását jelenti. A szemlencse borússága miatt kevesebb fény, gyengébb minőségű kép jut az ideghártyához, így a látóélesség csökken, a látás homályos lesz. A katarakta (szürkehályog) kialakulása lassú, fájdalommentes folyamat, ezért gyakran csak több hónap vagy év után tűnik fel, hogy a látás már nem olyan, mint korábban.

Szürkehályog, katarakta
Szürkehályog: a szem lencséjének elhomályosodását jelenti, mely miatt a fény nem tud eljutni az ideghártyához.

Melyek a szürkehályog tünetei?

  • Gyakoribb a szemüvegcsere
  • A színek tompábbak, fakóbbak
  • Színárnyalatok melegebbé válnak
  • Kontúrok elmosódnak
  • Tárgyak kettőződnek (egy szemmel nézve)
  • Káprázás, fényérzékenység alakulhat ki
  • Az éjszakai fények zavaróvá válnak
  • Csökkent fényviszonyok mellett gyengül a látás
  • A látás fokozatosan ködösebb, szürkébb, homályosabb lesz
  • Látásromlás alakul ki
Szürkehályog szemészeti vizsgálat

Ismertek a szürkehályog okai?

A betegség a szemlencse öregedési folyamatának részeként alakul ki leggyakrabban, azonban számos tényező növelheti a katarakta kialakulásának esélyét. A magas ionizáló sugárzás (pl.  UV), a cukorbetegség, egyes gyógyszerek (pl. kortikoszteroidok) vagy a szemet érő ütések, sérülések fokozzák a betegség megjelenésének gyakoriságát.

Szürkehályog műtét az egyedüli gyógymód?

A kialakult szürkehályog egyedüli ismert hatásos kezelése a szürkehályog műtét, mely a szemlencse közel teljes eltávolítását jelenti, helyére pedig egy műlencsét ültetünk be.

A szürkehályog műtét technikája folyamatosan fejlődik, ezáltal jobb eredmények érhetőek el rövidebb gyógyulási idő mellett. Jelenleg a műtétet a szaruhártyán ejtett apró sebeken keresztül végezzük. A szemlencse tokján egy kerek nyílást ejtünk, melyen keresztül egy ultrahangos eszközzel a szemlencsét apró darabokra törjük és eltávolítjuk, a tokzsák döntő részének megtartása mellett. Ezután ebbe a tokzsákba egy műlencsét ültetünk be. Ennek dioptriáját a műtét előtt, a műlencse tervezés során állapítjuk meg.

Szürkehályog műtét lépései
Szürkehályog műtét lépései: 1. szürkehályog eltávolítása, 2. műlencse beültetése, 3. műtét utáni állapot

A műlencse dioptriáját a lencsetervezés (biometria) során határozzuk meg, mely több speciális mérést és egyénre szabott számolást igényel. Ebben a folyamatban fontos a vizsgáló orvos tapasztalata, a modern műlencse tervező készülékek és a korszerű számítási képletek használata, mivel csakis így közelíthető meg az elfogadható nulla közeli hibahatár. A korábban használt ultrahangos lencsetervezést manapság csupán túlérett szűrkehályog és monofokális lencse beültetése esetében alkalmazzuk.

A szemlencse tokján a nyílást hagyományosan kézi műszerekkel készítjük, de választhatjuk a femtoszekundumos lézeres szürkehályog műtétet (FLACS) is, mely során a műtét ezen része automatizáltan, lézerrel történik. Ebben az esetben a femto-lézer nagy pontossággal és atraumatikusan készíti el a tökéletesen kerek nyílást a lencse tokján, illetve a szemlencse darabolását is elkezdi. Az ezáltal előre feldarabolt szürkehályogos szemlencse eltávolítása így könnyebbé válik és kisebb terhet jelent a lencsetokra, melynek épsége kiemelt fontosságú a műlencse beültetése során. Ezzel az eljárással kissé tovább tudjuk növelni a műtét biztonságosságát és csökkenteni a szövődmények kockázatát.

A műlencsék típusai

Az alap, monofokális műlencsék csupán a szférikus dioptriát képesek javítani. Ezt általában úgy számoljuk ki, hogy a távoli látást javítsuk, de ezzel olvasó szemüvegre még szükség lesz. A szem cilinderes fénytörési hibája esetén tórikus műlencsével tudjuk javítani a látást. Ilyenkor a cylinderes műlencsét egy pontos, előre meghatározott szögbe ültetjük be.

A műtét utáni szemüveg mentességet a multifokális műlencsékkel érhetjük el, melyek távolra, köztestávra és közelre is képesek éles látást biztosítani. Sajnos ezek a lencsék azonban nem mindenkinek ültethetőek be (pl. egyes szemfenéki betegségek). Meg kell jegyeznünk azt is, hogy a szemüvegtől való függetlenedés kompromisszumokkal járhat. A multifokális műlencsék optikai kivitelezésükből adódóan kissé gyengébb kontrasztérzékenységet biztosítanak, mely a nagyon gyenge fényviszonyok mellett rosszabb látást jelent. A hagyományos fényforrások körül fényszóródásos panaszokat is okozhatnak (halo, glare, starbust) bizonyos esetekben (pl. esti vezetéskor). Ezek a jelenségek, habár a legtöbb esetben alig észrevehetőek, bizonyos személyeknél kifejezetten zavaróvá tudnak válni. Emiatt kellő körültekintést követően javasolt ezen műlencsék mellett dönteni. Kételyeit beszélje át operáló orvosával a műtét előtt, mivel a műlencsék cseréje nem kivitelezhető úgy, mint a szemüveg lencséje.

Műlencse típusai

A nyújtott fókuszú műlencsék (EDOF) a monofokális és a multifokális lencsék között helyezkednek el. Az EDOF lencsékkel kompromisszum nélkül érhető el a közel teljes szemüveg függetlenség. Ezekkel a nyújtott fókuszú műlencsékkel a közeli olvasás nagyobb karakterekkel lehetséges és monitortávolságtól (kb. 70cm) egészen távolra nyújt szemüveg nélküli éleslátást. Az egészen apró betűkre, hosszas olvasáshoz továbbra is kelleni fog szemüveg, de a monitoron és tévén levő szöveget szemüveg nélkül is jól fogja látni. Hasonlóan szemüveg nélkül éles lesz a szobában lévő tárgyak képe és vezetéshez, illetve a műszerfal megtekintéséhez sem fog kelleni szemüveg.

A monofokális lencsék kivételével a centrális, kerek nyílás elkészítése kiemelten fontos, a femtoszekundumos lézerrel ezt minden esetben biztosítani lehet. Azonban bármilyen típusú lencsét is választunk, figyelembe kell venni a műtét korlátait. A lencsetervezésnek, a lencsék gyártásának és a műtétnek is vannak hibahatárai. Ritka esetekben ezek együttes mellékhatása összeadódva a műtét után akár jelentős dioptria eltérést is eredményezhet. Mégis az esetek döntő többségében ez az eltérés elhanyagolható (kevesebb mint 0,5 dioptria) és nem igényel szemüveg viselést.

Szürkehályog műtét közben Dr. Gergely Róbert

Szürkehályog műtét előtti teendők

A szürkehályog műtét előtt teljeskörű szemészeti vizsgálatot végzünk, mely pupillatágítást és műlencse tervezést minden esetben tartalmaz. Emiatt néhány órán keresztül homályosabb lesz a látás és nem javasolt a személygépkocsi vezetés. Egyéb szembetegség gyanúja vagy megléte esetén további vizsgálatokra is szükség lehet.

A szürkehályog műtét előtt szükséges:
labor és EKG vizsgálat (1 hónapnál nem régebbi)
belgyógyászati állapotfelmérés és vélemény (háziorvostól, kezelőorvostól).
A véleménynek tartalmaznia kell, hogy a szürkehályog műtétnek helyi érzéstelenítésben történő elvégzésének belgyógyászati ellenjavallata nincs.

A szürkehályog műtét napján a szokásos módon egyen, igyon és gyógyszereit szedje, kivéve ha a beavatkozás altatásban történik. A szemhéjon és a szemkörüli területen kérjük ne használjon szemfestéket és semmilyen krémet a műtét napján.

Rendszeresen szedett gyógyszereiről kérjük írjon listát és azt hozza el magával.

Szürkehályog műtét utáni teendők

A szürkehályog műtét után egy vagy több szemcseppet kell használnia általában 2 hétig, de esetenként akár 4-6 hétig (például cukorbetegség társulásakor). Az első héten általában naponta többször, utána ritkábban kell csepegtetnie kezelőorvosa tájékoztatása szerint.

A szürkehályog műtét után néhány napig:
ne dörzsölje, ne nyomkodja, ne törölgesse szemeit,
ne kerüljön víz vagy szennyeződés a szemrésbe,
ne erőlködjön, ne végezzen nagy erőfeszítéssel járó fizikai munkát vagy ilyen sportot.

Első héten látása lehet, hogy még nem lesz tökéletes, a szeme kissé pirosabb lehet, szúró érzés gyakran előfordul, ahogyan a könnyezés és a fényérzékenység sem ritka. Azonban ha a műtét után romlik a látása, vörösebb a szeme és állandó fájdalma van haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát vagy a szemészeti ügyeletet.

Szürkehályog műtét utáni kontroll

Szürkehályog műtét után általában 1 nappal, 1 héttel és 6 héttel szükséges kontroll vizsgálatra jelentkezni. Általában a műtét utáni első héten már jó a látás és a korlátozások is megszűnnek. Orvosi szempontból azonban a teljes gyógyulás 4-6 hétig tart.

Dr. Gergely Róbert szemész