Másodlagos szürkehályog

Utóhályog

Szürkehályog műtét után kialakulhat a másodlagos szürkehályog vagy utóhályog, ami a megmaradt szemlencse tokjának rendellenes sejtszaporulatát, hegesedését jelenti. Ez a tokfibrosisnak nevezett folyamat nem kötelező módon, de bármikor kialakulhat, jellemzően évekkel a szürkehályog műtét után fordul elő. A másodlagos szürkehályog kialakulásának esélye csökkenthető a tokzsákba tökéletes pozicióba ültetett korszerű, minőségi műlencsékkel.

Utóhályog szemészeti vizsgálat

Melyek az utóhályog tünetei?

A másodlagos szürkehályog során a látás fokozatosan csökken, illetve káprázásos, fényszóródásos panaszokat okozhat.

Hogyan kezelhető a másodlagos szürkehályog?

Az utóhályog kezelése lézerrel lehetséges, mely során a beültetett műlencsére ráfeszülő és megvastagodott hátsó tokon nyílást készítünk, ezáltal megszüntetve a fény útjában lévő akadályt. Ritkább esetekben az elülső tok is hegesedhet, ezt hasonlóan lézerrel tudjuk nagyobbítani. A kezelés fájdalmatlan, néhány percet vesz igénybe és általában a vizsgálat napján elvégezhető.

A kezelés tizedmilliméter pontossággal történik a tokzsákon, ügyelve arra, hogy a közvetlenül előtte lévő műlencse ne sérüljön. Ezenkívül fontos a megfelelő technikai kivitelezés is. A kezelés során az ideális az, hogyha nem szakad ki teljesen tokdarab a kezelt részről, mivel ez az üvegtesti térbe fog süllyedni, ott pedig zavaró úszkáló homályt okoz a látásban. A korszerű lézerkészülékekkel, megfelelő tapasztalat és technika alkalmazása mellett a beavatkozás biztonságos, a szövődmények esélye elhanyagolható.

A látásjavulás percekkel a kezelés után már észlelhető, teljes mértékben a pupillatágítás hatásának megszünésekor jelentkezik.

Utóhályog kezelés előtt és után
Utóhályog
1. a lencsetok központi részén levő sejtszaporulat látásromlást okoz
2. lézerkezelés után a központi rész tiszta, a látás javul
Dr. Gergely Róbert szemész