Szem előtt úszkáló foltok

Úszkáló foltok a szemben – az üvegtesti homályok és kezelésük

Miért alakulnak ki az üvegtesti homályok?

A szemgolyó nagyobb részét egy átlátszó géles anyag tölti ki, ez az üvegtest, mely a szemlencse és az ideghártya között található. Az üvegtest 98%-a víz, a fennmaradó rész különböző sókat, cukrokat, fehérjéket és kollagén rostokat tartalmaz. Egészséges fiatalok esetében az üvegtest közel teljesen tiszta, azonban idővel a géles anyag átalakul és összeesik. A folyamat során a gél elfolyósodik, a kollagénrostok összecsapzódnak és ezáltal pontszerű, köteges vagy egyéb szabálytalan alakú üvegtesti homályokat alkotnak, melyeket hajszál, pókháló vagy röpködő legyek formájában látunk és úszkáló foltoknak nevezünk.

Üvegtesti homályok
Az ideghártyára árnyékot vető üvegtesti homályokat úszkáló foltokként látjuk.

A hirtelen megjelenő, nagyobb úszkáló fekete folt általában a géles anyag teljes összeesésére, az üvegtesti határhártya leválásra utal, mely középkor után egyre nagyobb eséllyel alakulhat ki. Ilyenkor a szemgolyót kitöltő gél eltávolodik az ideghártyától és a látóideg felszínéről vaskos kötőszöveti rostokat ránt magával, mely ezt a nagyobb Weiss-gyűrűnek nevezett homályt okozza. Üvegtesti határhártya leválása után megjelenhetnek apró fekete pöttyök és gomolygó füstszerűség is. A folyamat részeként fényvillanást, oldalt cikázó villámokat is láthat a beteg, mely az ideghártya üvegtesti vongálása miatt képződő jelenség. Amint a gél eltávolodik az ideghártyától a fényjelenségek is megszűnnek.

A szövődménymentes üvegtesti határhártya leválás egy korral járó, önmagában ártalmatlan folyamat, mely nem tévesztendő össze az ideghártya leválással (retinaleválás), amely viszont sürgősségi ellátást igénylő kórkép.

Szem előtt úszkáló foltok

Miért látunk a szem előtt úszkáló fekete foltokat? Elmúlnak?

Az üvegtesti gél összecsapzódásai árnyékokat vetítenek az ideghártyára, melyeket pontok, foltok, szálak, gyűrű vagy egyéb formában észlelünk. Szemmozgásra az üvegtesti homályok változtatják helyzetüket, pillanatra akár el is tünhetnek a látótérből, majd gyorsan ismét beúsznak.

A kialakult üvegtesti homályok nagyrésze beavatkozás nélkül nem tűnik el, üvegtesti határhártya leváláskor a sok apró megjelenő homály idővel tud ritkulni, de a nagyobb gyűrű alakú folt nem tűnik el. A homály mozdulhat olyan helyre, hogy azt nem vagy csak ritkán veszi észre a beteg és hasonlóan van aki pár hét elteltével hozzá tud szokni, hogy látja ezt. A látásban zavaró úszkáló foltokra azonban a lézerkezelés a megoldás.

Üvegtesti homály
Szemészeti vizsgálatkor látható üvegtesti homály

Hogyan látja orvosa az üvegtesti homályokat?

Az egészséges üvegtest átlátszó, amennyiben ebben homályok jelennek meg, azt szemorvosa szürkés pontok, szálcsák, fátyol- vagy gyűrűszerű képletként látja. A nagyobb, Weiss gyűrűnek nevezett homály kivételével a pontok, kisebb, vékonyabb szálcsák beazonosítása, elhelyezkedésének megállapítása, ideghártyával való esetleges kapcsolatának feltérképezése külön gyakorlatot igényel.

Milyen típusai vannak az üvegtesti homályoknak?

Az üvegtesti homályokat csoportosíthatjuk eredet, alak, anyagösszetétel és elhelyezkedés alapján.

Eredetük szerint az üvegtesti homályok lehetnek gyulladásos, vérzéses, elfajulásos (asteroid hyalosis), üvegtesti elfolyósodásos (syneresis) vagy egyéb szöveti eredetűek (szemlencse tok darab utóhályog kezelés után vagy ideghártya darab retina szakadás után).

Alakjuk szerint léteznek pontszerű, köteges vagy hálózatszerű üvegtesti homályok. Ezen belül egy speciális formát képvisel a Weiss gyűrű.
Anyagösszetételük változatos, hydroxi-apatit, cholesterol, fehérje, sejtes elemek vagy egyéb szöveti komponensűek.
Elhelyezkedésük szerint elkülöníthetjük gélen belüli vagy határfelszíni homályokra.

Az altípusok és ezek kombinációinak elkülönítése meghatározó a kezelés szempontjából.

Más betegségekben is láthatunk üvegtesti homályokat?

Az üvegtesti gél összeeséséhez hasonló tünetek jelentkezhetnek egyéb betegségekben is, mint például a szem belső részét érintő gyulladásos (uveitis) vagy daganatos kórképekben, illetve üvegtesti bevérzés esetén, mely leggyakrabban ideghártya szakadás, cukorbetegség okozta diabéteszes retinopátia vagy makuladegeneráció következménye. Az esetek egy részében az üvegtesti határhártya leválás hosszasabban, nehezebben vagy szövődményesen zajlik le. Ilyenkor az ideghártya vongálódására a látótér ugyanazon részén megjelenő cikázó fényvillanás, a retina szakadására a sok apró pontszerű homály, a bevérzésre vagy a retinaleválásra pedig általában a látásromlás vagy látótér kiesés utalhat. Az üvegtesti homályok eredetének megállapítása miatt kiemelt fontosságú az első tünetek megjelenése utáni mielőbbi pupillatágításos szemészeti vizsgálat, mivel ezek a kórképek korai kezelést igényelnek.

Hogyan kezelhetőek az üvegtesti homályok?

A szemben található üvegtesti homályok lézerkezelése újszerű eljárás, melyet rutinszerűen világszinten az elmúlt évtizedben kezdtek el alkalmazni. Habár a kezeléssel kapcsolatos kutatás és kísérletezés már a 1980-as években elkezdődött, a műszer biztonságos és alacsony kockázatú technikai fejlesztése hosszú ideig tartott.

A beavatkozás során seb nem képződik, a lézer nagy pontossággal képes a szem belsejében hatni és megszüntetni az úszkáló foltokat. A lézerkezelés során általában több száz lövést adunk le célzottan az üvegtest középső részén található homályokra. A kezelés során a kollagén és hyaluron molekulák feloldódnak, a kezelt üvegtesti homály elfolyósodik és elpárolog, a gázbuborék pedig hamar felszívódik. A kezelt zavaró úszkáló foltok ezáltal eltűnnek a szemből. Tévhit, hogy ez a lézer a homályokat csak kisebb részekre darabolja és hogy ezek továbbra is ott maradnak, ez az állítás a hagyományos lézerekre vonatkozik.

A lézersugár fizikai mechanizmusa a plazmaképződésen és az optikai megbontáson alapszik, mely az anyag teljes eltünését fotokémiai, termikus, termoakusztikus és elektromágneses optikai térhatások kombinációjával éri el.

Hogyan történik az üvegtesti lézerkezelés?

Az üvegtesti homályok lézerkezelése (vitreolysis) fájdalommentes, mivel az üvegtestben nincsenek érzőideg végződések. A szemgolyó mozgásának korlátozására és a kezelés jobb láthatósága érdekében felszíni érzéstelenítést követően egy speciális kontaktlencsét helyezünk a szemfelszínre. Ezután réslámpa előtt ülve történik a kezelés, mely általában 10-20 percet vesz igénybe alkalmanként. A kezelés a vizsgálat napján is lehetséges, más elővizsgálatokat nem igényel.

Mi történik a kezelés előtt? Vannak korlátozások a lézerezés után?

A beavatkozás előtt részletes szemészeti vizsgálatot végzünk, mely minden esetben tartalmaz egy szemfenéki rétegvizsgálatot (OCT) és egy ultrahang vizsgálatot. Ezen kívül más orvosi, labor vagy egyéb képalkotó vizsgálatra legtöbbször nincs szükség.

A műtét után látása átmenetileg homályosabb a pupillatágításnak köszönhetően, melynek hatása általában 3 óra múlva szűnik meg teljesen. Ezután korlátozás nincs, szokásos életvitelét folytathatja.

Üvegtesti homály szemészeti vizsgálata

Mennyire hatékony az üvegtesti homályok lézeres kezelése?

A leggyakrabban előforduló, üvegtesti határhártya leválásakor megjelenő homályok általában egy kezelést igényelnek, mely után teljesen megszünnek a panaszok. Hasonlóan jól kezelhetőek a kevés számú, beteg által jól beazonosított homályok is. A többi esetben az üvegtesti homályok kezelhetőségének mértékét azok mérete, sűrűsége, keménysége és elhelyezkedése határozza meg. A lézernyaláb az adott kezelés helyén a homály teljes eltünését eredményezi, azonban egy homály több száz, ezer lézerpulzus leadásával tüntethető el. Másrészt vannak olyan vékony homályok is, melyet a szemész észrevesz, de mely a beteget nem zavarja, így ezeket nem kezeljük.

A leglátványosabb eredményeket az üvegtesti határhártya leválás után hirtelen kialakuló úszkáló homály, az ún. Weiss gyűrű kezelésekor látjuk. Ez a fajta homály az egyik legideálisabb a kezelésre. A Weiss gyűrű, amennyiben átlagos méretű, legtöbbször egy kezeléssel teljesen megszüntethető és a beteg panaszmentesé válik. Ezzel ellentétben a több, felhő-szerűen elhelyezkedő, szálakkal, kötegekkel összekapcsolódó homályok kezelése nehezebb, több kezelést igényelhet és nem mindig érhető el tökéletes eredmény. A fentiekben vázolt két példa között sok köztes eset létezik, elbírálása tapasztalt lézersebész feladata. Csakis a vitreolysis kezelésben kellő tapasztalattal rendelkező szemész szakorvos alkalmas a kezelés várható kimeneteléről véleményt alkotni, mely néha még így is kihívást jelenthet, mint amikor több, egymás mögötti vagy a széli részekkel kapcsolatban álló homályról van szó. Tekintettel, hogy az eljárás új, előfordulhat, hogy orvosa még nem rendelkezik elegendő és hiteles információról az üvegtesti homályok kezelhetőségről vagy annak biztonságosságáról.

Akkor is elvégezhető a kezelés ha több úszkáló foltot látok?

A több üvegtesti kezelést igénylő esetekben fontos tudni azt, hogy orvosi okok miatt, adott alkalommal nem lehetséges egy bizonyos ponton túl tovább folytatni a kezelést. A szem biztonsággal csak bizonyos számú lézer impulzust visel el egyszerre, így egy extrém nagy vagy nagyon sok kisebb homály teljes eltüntetése érdekében több ülésre is szükség lehet. Amikor több kezelésre van szükség azt mindig a beteg panaszai alapján végezzük. Ha a beteg elégedett, akkor sem folytatjuk a kezelést, ha látunk még üvegtesti homályokat. Nagyon sok üvegtesti homály esetén az is előfordulhat, hogy teljesen homály mentes állapotot nem tudunk elérni, csupán a számuk, méretük, sűrűségük csökkenthető és ezáltal elérhető egy elfogadható állapot, amivel már könnyebb együtt élni.

Biztonságos az úszó foltok kezelése? Melyek a kezelés korlátai?

A kezelés során az üvegtestnek csupán töredékét, a durván összecsapzódott vagy vaskos rostokat tartalmazó részeket tűntetjük el és a géles anyag nagyrésze érintetlenül helyben marad. Az üvegtesti gélnek a váza vagy annak az idővel kialakult különböző felszínei (mint például a hátsó üvegtesti határhártya leválásakor) általában észrevehetetlenek szemünk számára, de bizonyos esetekben ezt finom füstszerű, fátyolszerű lepelként időnként érzékelhetjük (égre nézve vagy fehér háttér előtt). A fátyolosságot, a füst ezer kis szemcséit az üvegtesti lézerkezelés nem tudja eltüntetni, azonban ez az a része a gélnek, amelyik idővel halványodni tud szervezetünk falósejtjeinek köszönhetően.

A szem biztonsága érdekében az üvegtest széli részein nem végzünk kezelést, hogy még véletlenül se érintsük lézerrel a szem más részeit. Emiatt azonban ezeken a széli részeken lévő homályokat nem tudjuk kezelni. Hasonlóan a széli részekkel szoros kapcsolatban levő kiterjedt homályokat is csak bizonyos szintig, részlegesen tudunk kezelni. Ilyenkor az úszkáló foltok csökkentése a cél, hogy ritkábban vagy egyáltalán ne jelenjenek meg a látótér középen és kevésbé legyenek zavaróak.

Az üvegtesti homályok lézerkezelése az egyik legbiztonságosabb szemészeti kezelés. Természetesen, mint minden műtéti beavatkozásnak ennek is lehetnek szövődményei, de ezek előfordulási aránya nagyon alacsony. A kezelés során egy széles biztonsági zónát tartunk be, amelyen belül eső homályokat inkább nem kezelünk, minthogy kárt okozzunk a szemben. Esetenként előfordulhat átmeneti szemnyomás emelkedés, melyet szemcseppekkel tudunk rendezni. A környező szövetek vérzéses vagy sérüléses szövődményei általában az eljárást tanuló orvosoknál fordul elő, azonban kellő tapasztalattal rendelkező üvegtest specialistánál szinte kizárt, hogy helytelenül célzott lézersugárral okozzon kárt. Üvegtesti lézerkezeléshez társuló retinaszakadás előfordulási gyakorisága irodalmi ritkaság.

Dr. Karickhoff, aki a vitreolysis egyik legnevesebb és legrégebb óta nemzetközileg is elismert kezelője és kutatója, 2000 fős tanulmányában mindössze 0,1%-os szövődményi arányt talált, melyből nulla volt a súlyos szövődmények aránya.

Szemészeti lézerkezelések

Milyen más kezelési lehetőségek vannak a szem előtt úszkáló foltok megszüntetésére?

Eltűnhetnek az úszó foltok a szemben vitamin kezeléssel?

Az üvegtesti homályok kezelésére bizonyítottan hatékony gyógyhatású készítmény vagy vitamin jelenleg nincsen. Időszakosan megjelennek közlemények egyik vagy másik vitaminnal kapcsolatban, azonban a gyakorlatban ezek eddig kudarcot vallottak. Jelenleg egy távol-keleti tanulmány számolt be reménykeltően bizonyos emésztőenzimek több hónapon át történő szedéséről. Az általuk vizsgált csoport egy részében egyes típusú homályok csökkenéséről számoltak be, de hozzáteszik, hogy a proteolitikus enzimek szemgolyón belüli hatásmechanizmusát illetően további vizsgálatokra van szükség. Ehhez hasonlóan korábban már több készítményhez fűztek nagy reményeket, idővel azonban kiderült, hogy a placebo hatáson kívül semmilyen bizonyított hatása nincs az üvegtesti homályokra (C-vitamin, lutein, hyaluronsav, kollagén).

Érdemes a szem előtt úszó foltokat műtéttel eltávolítani?

Az üvegtesti gél közel teljesen eltávolítható a vitrektómiának nevezett műtéttel. A műtét nagy megterhelést jelent a szemnek, legalább 2 napos kórházi bennfekvést igényel és súlyos szövődményekkel, maradandó látásromlással is járhat. Emiatt ezt a műtétet általában csak látást veszélyeztető szembetegségekben alkalmazzuk (retinaleválás, szembelgyulladás, régi üvegtesti vérzés, sérülés) és ennek egyik lépése az üvegtest eltávolítása. Az üvegtesti homályok miatt erre azonban csak nagyon ritkán kerül sor, különösen amióta az alacsony kockázatú üvegtesti lézerkezelés elérhető. Azonban vitrektómiával sem tudjuk az üvegtest széli részeit teljesen eltüntetni, így előfordulhat, hogy néhány kis homály marad vagy a széli részekről később leválva ismét megjelenik a látótérben egy-egy úszkáló folt vagy szálcsa.

A homályok megjelenése után mikor menjük orvoshoz?

A szem előtt úszó foltok a megjelenésük után mielőbbi vizsgálatot igényelnek a pontos diagnózis felállítása érdekében. Ez különösen igaz minden hirtelen megjelenő homály esetében. A kezelés a homályok megjelenése után akkor végezhető el biztonságosan, amennyiben nincs ellátást igénylő kóros üvegtesti vagy ideghártya elváltozás. Amennyiben az ideghártyán látásromlás veszélyével fenyegető elváltozást, például szakadást látunk, úgy előbb ezt kell kezelnünk. Ennek sikeres ellátása után néhány héttel az üvegtesti homály lézerkezelésére is sor kerülhet.


Dr. Gergely Róbert szemész