Utóhályog

Másodlagos szürkehályog

Szürkehályog műtét után kialakulhat a másodlagos szürkehályog vagy utóhályog, ami a megmaradt szemlencse tokjának rendellenes sejtszaporulatát, hegesedését jelenti. Ez a tokfibrosisnak nevezett folyamat nem kötelező módon, de bármikor kialakulhat a műtét után. Leggyakrabban a műtét után 2-5 évvel jelentkezik, fokozatos látásromlást okozva. A másodlagos szürkehályog kialakulásának esélye csökkenthető a tokzsákba tökéletes pozicióba ültetett korszerű, minőségi műlencsékkel, de teljesen még így sem küszöbülhető ki. Esetenként a lencsetok már a szürkehályog műtét elvégzésének pillanatában is heges és nem megtisztítható. Ilyenkor hamarabb, általában már 3 hónappal a műtét után elvégezzük a másodlagos szürkehályog lézerkezelését (capsulotomia).

Melyek a másodlagos szürkehályog tünetei?

Szürkehályog műtét után kialakult homályos látás egyik oka lehet az utóhályog, mely fokozatosan vezet látásromláshoz, de az elején káprázásos vagy fényszóródásos panaszok is megjelenhetnek.

Másodlagos szürkehályog szemészeti vizsgálata

Hogyan kezelhető a másodlagos szürkehályog?

A másodlagos szürkehályog kezelése yag lézerrel lehetséges, mely során a beültetett műlencsére ráfeszülő és megvastagodott hátsó tokon nyílást készítünk, ezáltal megszüntetve a fény útjában lévő akadályt. Ritkább esetekben az elülső tok is hegesedhet, ezt hasonlóan lézerrel tudjuk nagyobbítani. A másodlagos szürkehályog lézeres kezelése során a nagyfokú pontosság és a megfelelő technikai kivitelezés kiemelten fontos. A kezelés történhet hagyományos vagy modern lézerkészülékkel és régebbi vagy új technikával.

Másodlagos szürkehályog lézerkezelés előtt és után
Másodlagos szürkehályog
1. a lencsetok központi részén levő sejtszaporulat látásromlást okoz
2. lézerkezelés után a központi rész tiszta, a látás javul

Az utóhályog lézerkezelése biztonságosan, hatékonyan és szövődménymentesen elvégezhető, amennyiben azt tapasztalt szakember végzi, korszerű lézerkészülékkel és a megfelelő technikával.

Az ideális capsulotomia elvégzése után az elkészült nyílás megfelelően nagy, a tokból nem szakadtak ki darabok, a tok szélei nem lógnak be a látásba és a beültetett műlencse sem sérült.

Melyek az utóhályog hagyományos kezelésének szövődményei?

A hagyományos lézerkészülékkel és a régebbi eljárással a kezelésnek három gyakori szövődménye lehetséges.

Az egyik az, hogy a lézer hatására több helyen is sérülhet a beültetett műlencse, mely fényszóródásos vagy egyéb látási panaszokhoz vezethet. A lézer ugyanis a kezelés során csakis az ezredmilliméternyi vastagságú lencsetokra kellene hasson, de a hagyományos lézerkészülékkel és a régebbi technikával ez nem mindig kivitelezhető.

A másik szövődmény a szabálytan és túl kicsire sikerülő lencsetok nyílás, mely így a széli részeken továbbra sem engedi be megfelelően a fényt. Ez azért alakul ki, mert a hagyományos lézerkészülék csak vágások ejtésére képes, melynek esetenként tovább reped a kelleténél. Így azonban nem tudjuk a nyílást a szükséges irányba tovább nagyobbítani attól tartva, hogy a műlencse elmozdul a helyéről. A szabálytalan és kicsi nyílás a prémium műlencsék esetében (multifokális, nyújtott fókuszú) fokozottan zavaró, mivel ezáltal ezen lencsék funkciója romlani fog.

Harmadik gyakori szövődménye a hagyományos capsulotómiának, hogy a tokból teljesen vagy részlegesen darabok szakadhatnak ki, melyek zavaró úszó homályokat okoznak. A teljes tokdarab kiszakadása után ez az üvegtesti térbe kerül és így okoz úszó homályokat. A tokon történő szabálytalan bemetszések után a nagyobb tokdarab nem szakad le, de felgöngyölödik és a nyílás területére belóg. Ebben az esetben szemmozgásra zavaró, gyorsan átúszó nagyobb folt jelenik meg szemünk előtt.

Miért válasszuk a prémium capsulotomiát?

A másodlagos szürkehályog kezelése legbiztonságosabban a reflex típusú modern lézerkészülékkel és az ehhez kapcsolódó új technikai eljárással, a prémium refraktív kimenetelű capsulotomiával lehetséges. Ez a forradalmi és világszinten egyedi lézerkészülék egyedülállóan képes nem csak a szemen belüli szövetek, külső seb nélküli, kíméletes átmetszésére, hanem az eltávolítandó szövetek azonnali elpárologtatására is. Ez utóbbi során az anyag plazma állapotba kerül, mely azonnal gázzá és folyadékká alakul, majd gyorsan felszívódik a szemből.


A prémium capsulotomia ennek az innovatív lézeres eljárásnak minden szöveti hatását egyszerre használja ki és ezáltal a lencsetok egyenletes megnyílását eredményezi. Ennek eredményeként az elkészült hátsó tokon lévő nyílás kerek és megfelelő nagyságú lesz, a korábban már beültetett szemlencsén pedig nem képződnek látást zavaró sérülések. A hagyományos eljárással ellentétben ezzel a módszerrel a tokdarabok leszakadásának esélye is nagyon alacsony, de ha mégis előfordulna azt abban a pillanatban kezelni is tudjuk ugyanezzel a géppel.

A capsulotomia során külső seb nem keletkezik, a kezelés után megkötés nincs. A fájdalmatlan kezelés csupán néhány percet vesz igénybe és általában a vizsgálat napján elvégezhető. A látásjavulás percekkel a lézerezés után már észlelhető, teljes mértékben a pupillatágítás hatásának megszünésekor áll be.

Szemészeti lézerkezelések
Dr. Gergely Róbert szemész