Technikai felszereltség

Szemészeti eszközpark

A szemészetben a korszerű diagnosztikai és kezelési műszerek jelentősen növelik a betegségek korai diagnózisának és a kezelés hatékonyságának, biztonságosságának arányát. Megfelelő szakmai felkészültség mellett a modern szemészeti eszközpark vitathatatlan előnyt nyújt az orvosnak és a betegnek egyaránt.

Szemészeti eszközök

Optikai Koherencia Tomográfia (SD-OCT: Heidelberg Engineering Spectralis, SS-OCT: Topcon DRI OCT Triton)

Az OCT készüléket az ideghártya mikrométer részletességű vizsgálatára használjuk. Mára a szemészeti eszközpark egyik alap készülékének minősül. A szemfenéki betegségek diagnosztikája mellett a kezelési terv elkészítésében és a kezelés hatékonyságának megállapítására elengedhetetlen eszköz.

Az SS-OCT a retina mögötti érhártya vizsgálatát teszi lehetővé egyedülálló módon. Ezenkívül a szem elülső részének azon részleteit is megjeleníti, amelyek a hagyományos réslámpás vizsgálat során nem láthatóak.

Automata látótér vizsgálat (Octopus perimeter, Optopol perimeter)

Az automata perimeter a korszerű vizsgálatok egyik elengedhetetlen eszköze, mely során a látótér kezdeti és részleges kiesései is felfedezhetőek.


Wavefront aberrometer, corneal topographer, pupillometer (Nidek OPD scan)

A szaruhártya finom egyenetlenségeinek és dioptria különbségeinek feltérképezésére, a szem képalkotásának szimulálására (point spread function), valamint a pupillák különböző fényviszonyoknál történő mérésére alkalmas az OPD scan. Keratoconus korai diagnózisára, megfelelő műlencse kiválasztására alkalmas eszköz.

A látótér elváltozásai glaukómában és makula degenerációban statikus perimetriával, neurológiai kórképekben kinetikus perimetriával térképezhetőek fel könnyen.


Optikai műlencse tervező (Haag-Streit Lenstar 900, Movu Argos)

A műlencse dioptriájának meghatározására irányuló mérések együttesét biometriának nevezzük. A modern készülékek minden szükséges mérést egyben elvégeznek.

A beültetendő műlencse dioptriájának legpontosabb meghatározására az optikai elven működő készülékek alkalmasak, mint például a csúcsmodel Lenstar 900-as készülék.

A beültetendő prémium műlencsék dioptriája precízen meghatározható az SS-OCT-vel egybekötött optikai elven működő Movu Argos biométerrel. Prémium műlencse beültetésnél, látásjavító lézeres műtéten átesett betegeknél kiemelten fontos vizsgálat.


Szürkehályog műtéti phacoemulsificatios készülék (Stellaris Elite)

A szürkehályog műtét néhány milliméteres seben keresztül, mikroszkóp alatt történik. A készülékek kézi egysége ultrahangos elven működik, ezzel történik a lencse állományának darabolása és eltávolítása. A készülék precíz folyadéknyomással és folyamatos áramlással biztosítja a szem belső egyensúlyának megtartását a műtét során.


Szürkehályog műtét femtoszekundumos lézerkészülék (Victus)

A hagyományos szürkehályog műtét bizonyos lépései biztonságosabbá tehetőek lézeres kezeléssel. A szemlencse tokjának kerek sebét és a szemlencse darabolását automatán elvégzi, ellentétben a kézi beavatkozással.


Operáló mikroszkóp (Leica M822F40)

A jó operáló mikroszkóp onnan ismerhető fel, hogy a műtétek kritikus lépéseinél is megfelelő látási viszonyokat biztosít a szemsebész számára, csökkentve ezáltal a szövődmények kialakulásának gyakoriságát.


Műlencse beültetést támogató rendszer (Alcon Verion Image Guided System)

A beültetett műlencse helyzetének pontossága tovább növelhető a Verion rendszer segítségével. Egyes műtéti lépések pontosabbá és biztonságosabbá válnak a Verion rendszer használata mellett.


Tonometer (Topcon CT-1P, iCare)

A glaukóma egyik gyakori jellemzőjének, az emelkedett szemnyomásnak a gyors szűrését teszi lehetővé az érzéstelenítés nélkül használható non-kontakt tonométer.

Az iCare tonométer a non-kontakt készülékek komfortját ötvözi a hagyományos Goldman típusúak pontosságával, így érzéstelenítés nélkül és higiénikusan történhet a szemnyomás mérés.


Ultrahang (Quantel Medical ABSolu, Ellex Eyecubed)

Szaruhártya borússág, előrehaladott szürkehályog vagy üvegtesti vérzés esetén elengedhetetlen az ultrahang vizsgálat, Hasonlóan nélkülözhetetlen a daganatok (pl. melanoma malignum) diagnosztikájában is.

Az Ellex EyeCubed ultrahang készülék UBM, A-scan és B-scan felvételek készítésére is alkalmas. A modern EyeCubed készülék felbontása nagyfokú előrelépést hozott az ultrahangos diagnosztikában.


Auto kerato-refractor

A szem görbületének és dioptriájának meghatározása automata kerato-refraktometriával történik, mely a szemüveg és kontaklencse felírás kezdeti lépése.


Binocular autorefractor (Plusoptix)

Gyerekek fénytörési hibáinak gyors és kényelmes meghatározását teszi lehetővé a Plusoptix.


CFF (kritikus fúziós frekvencia) mérő

CFF
Kritikus fúziós frekvencia

A kritikus fúziós frekvencia (CFF) vizsgálat a látóideget érintő betegségek korai diagnózisában fontos.


Exophtalmometer

A szemgödör daganat, pajzsmirigy betegség vagy trauma okozta elváltozásai következtében a szemgolyó helyzete megváltozhat, ennek mérésére használjuk az exopthalmometert.


Ultrahangos műlencse tervező és pachymeter (Alcon OcuScan)

Előrehaladott szürkehályog esetén ultrahangos elven működő műlencse tervezést végzünk. Pachymetria alatt a szaruhártya vastagságának mérését értjük.


Megjegyzés: a honlapon bemutatott készülékek a szemészeti diagnosztikai eszközpark oktatási céllal történő bemutatása miatt kerültek felsorolásra, a különböző rendeléseken eltérő típusúak lehetnek

Dr. Gergely Róbert szemész