Szürkehályog műtét: menete, műlencsék, teendők előtte és utána.

Szürkehályog műtét

A kialakult szürkehályog egyedüli ismert hatásos kezelése a szürkehályog műtét, mely során az elszürkült szemlencsét eltávolítjuk és helyére műlencsét ültetünk be, mely életre szólóan a szemben maradhat, cseréjére csak kivételes esetben van szükség.

Szürkehályog műtét menete

A szürkehályog műtét helyi cseppérzéstelenítésben történik, melyre általában egynapos sebészeti ellátás keretében kerül sor. A műtéti előkészítés során több alkalommal adunk érzéstelenítő, pupillatágító és fertőtlenítő cseppeket. A műtét fájdalmatlan és általában 15-30 percig tart. A szürkehályog műtét során a szaruhártyán apró sebeket ejtünk, melyen keresztül eltávolítjuk az elszürkült szemlencse belső részét, majd a megtartott átlátszó tokzsákba műlencsét ültetünk be. A sebek önzáródóak, így varratokra nincs szükség. A műtét végeztével a szemrésbe gyógyszeres kenőcsöt teszünk és átlátszó védőkötést helyezünk fel. A műtét napján összesen pár órát fog eltölteni a klinikán, a másnapi kötelező vizsgálat már csak egy gyors kontroll szokott lenni.

A szürkehályog műtét hagyományosan ultrahangos eljárással történik, ennek modernebb változata a lézeres szürkehályog műtét.

Szürkehályog műtét lépései
Szürkehályog műtét lépései

Ultrahangos szürkehályog műtét

A szemlencse műtét legelterjedtebb változata az ultrahangos szürkehályog műtét, melynek technikája és eszközei folyamatosan fejlődnek, ezáltal egyre jobb eredmények érhetőek el rövid gyógyulási idő mellett. A műtét helyi cseppérzéstelenítésben, mikroszkóp alatt történik, tapasztalt sebész esetén gyors és fájdalmatlan eljárás, mely során legfeljebb enyhe nyomást érezhet egyes mozzanatoknál.

Első lépésként a szaruhártyán két apró sebet ejtünk, melyeken keresztül el tudunk jutni az elszürkült szemlencséig, hogy azt eltávolíthassuk. Azonban a lencse eltávolítása nem teljes mértékben történik: a külső, hajszálnál is vékonyabb, tokzsáknak nevezett átlátszó részét közel teljesen meg kell tartanunk a teljes szemen belüli függesztőrendszerrel együtt, annak érdekében, hogy ideális helyre ültethessük majd be a műlencsét. Ezt úgy érjük el, hogy a szemlencse elülső tokján előbb egy közepes méretű, kerek nyílást készítünk, mely után a tokot elválasztjuk a szemlencsétől és csak a belső, elszürkült szemlencse részt távolítjuk el.

Ahhoz, hogy a kis sebeken keresztül a szemlencsét el tudjuk távolítani, kézi eszközökkel azt kisebb részekre kell darabolnunk, majd egy ultrahangos eszközzel tovább porlasztjuk és kiszívjuk a szemből. A legapróbb szöveti részek eltávolítását a tokzsák polírozásával érjük el, melynek végén csak egy tiszta, átlátszó hártya marad hátra. Az így előkészített tokzsák alkalmassá válik a műlencse beültetésére, melyet összehajlított állapotban tudunk a kis seben keresztül a helyére juttatni. A műlencse a tokzsákban magától kinyílik, melyet csak végleges helyzetébe kell igazítanunk. A korszerű eljárásnak köszönhetően a speciálisan kialakított sebek varrást nem igényelnek, önzáródóak. A műtét végeztével a szemrésbe gyulladáscsökkentő és antibiotikumos kenőcsöt teszünk és átlátszó, műanyag védő kötést helyezünk fel a szemre az első napra.

Szürkehályog műtét Dr. Gergely Róbert szemsebész

Femtolézeres szürkehályog műtét (FLACS)

A szürkehályog eltávolítás legújabb változata a femtolézeres szürkehályog műtét, melynek során a műtét legkritikusabb részei automatizáltan és atraumatikusan történnek. A femtolézeres eljárással a pontosság és biztonságosság növelése, valamint a szövődmények csökkentése a cél.

A lézeres szürkehályog műtét első lépéseként, még mielőtt a szaruhártyán bármilyen sebet is ejtenénk, a femtolézerrel pillanatok alatt egy tökéletesen kerek nyílást készítünk a szemlencse tokján, úgy, hogy arra semmilyen húzó, szakító hatást nem fejtünk ki. Ezáltal a műtét egyik leggyakoribb és ehhez a lépéshez társuló szövődményének esélyét teljesen kiiktatjuk. Ezután az elszürkült szemlencsét a lézer automatikusan egy séma szerint másodpercek alatt sok apróbb részre vágja, így a tokzsákot ezalatt sem éri kedvezőtlen feszülő vagy húzó hatás. Ennek köszönhetően a szürkehályog eltávolítása sokkal könnyebbé válik és a tokzsák nagyobb eséllyel marad ép, mely főleg prémium műlencse beültetése esetén kritikus követelmény. Sérült tokzsák esetén ugyanis csakis egyfókuszú szférikus műlencse beültetésére van lehetőség. A műtét további lépései innentől megegyeznek a hagyományos eljárásnál ismertetekkel.

Hagyományos vagy femtolézeres szürkehályog műtét?

A femtolézeres szürkehályog műtéttel közel teljesen kiküszöbölhető a lencse tokjának és függesztőrendszerének a sérülései, mely a hagyományos műtét szövődményeinek döntő részéért felelős. A lencsetok műtét közbeni sérülése meghiúsíthatja a műlencse azonnali beültetését. Ilyen esetekben egy másik alkalommal, néhány héttel később kerülhet sor csakis egyfókuszú szférikus műlencse beültetésére. A két műtét közötti időben a látás kifejezetten gyenge, a másodlagos műlencse beültetés során nagyobb sebet kell vágnunk a szaruhártyán, melyet varrnunk kell, később pedig a varratot el kell távolítani. Ilyen esetekben gyakori, hogy valamennyi szférikus és legtöbbször cilinderes dioptria is marad a műtét után, mely állandó szemüveg viselést igényelhet vagy esetenként ez újabb látásjavító műtéttel is korrigálható.

A lézeres műtét esetében nagyobb eséllyel lehet prémium műlencsét beültetni a szürkehályog eltávolítását követően. A lézeres eljárással a beültetett műlencse helyzete a tokzsákon belül minden esetben garantáltan centrális lesz, mely végső soron tökéletesebb műtét utáni látási eredményt biztosít. A femtolézeres eljárással tovább növelhető a műtét pontossága és csökkenthető az egyes lépésekhez társuló szövődmények előfordulási gyakorisága.

Szürkehályog műtét típusaElőnyökHátrányok
Hagyományos– Gyors és hatékony eljárás
– Biztonságos
– Sok helyen elérhető
– Kedvező ár
– Nagyobb megterhelés a szemnek és hosszabb lehet a gyógyulási idő.
– Szövődmény esetén prémium műlencse nem ültethető be.
– A kevésbé pontos műlencse helyzet hátrányt jelenthet prémium műlencsék esetén.
Femtolézeres– A műtét egyik kritikus része automatizált és atraumatikus.
– Kisebb megterhelés a szemnek és gyorsabb lehet a látásjavulás.
– Tökéletes műlencse helyzet minden esetben, mely prémium lencséknél elengedhetetlen a jobb látásélmény eléréséhez.
– Kevés helyen elérhető
– Magasabb ár
A hagyományos és a lézeres szürkehályog műtét előnyei/hátrányai.
Szemészeti lézerkezelések

Milyen típusú műlencsék léteznek?

Alap műlencsék

A monofokális vagy egyfókuszú szférikus műlencsék csak egy adott fókusztávolságra biztosítanak éleslátást. A monofokális műlencsékkel általában a távoli látás javítását célozzuk meg, olvasáshoz továbbra is szükség lesz szemüvegre. Alap esetben a monofokális műlencsék csak a szférikus dioptriát javítják, a cilindereset nem, utóbbi fennállása esetén távolra is szükség lesz szemüvegre. Állami támogatású intézményekben a legtöbbet beültetett műlencse fajta.

Prémium műlencsék

A megfelelő műtét utáni látásélmény elérése érdekében ezen lencsék beültetése esetében a tökéletesen kivitelezett műtét kiemelten fontos, emiatt prémium műlencse beültetést csakis nagy tapasztalattal rendelkező szemész szakorvos végezhet. Az alábbi műlencse lehetőségek vannak.

Tórikus műlencsék

A szem cilinderes fénytörési hibája javítható a szürkehályog műtét során beültetésre kerülő tórikus műlencsével. Tórikus műlencsét bármelyik típusnál el lehet készíteni, így létezik monofokális tórikus, multifokális tórikus és nyújtott fókuszú tórikus műlencse is. Amennyiben a mérések azt mutatják, hogy szükség van tórikus műlencsére azt mindenképpen érdemes választani, mivel anélkül a műtét minden távolságra kelleni fog cilinderes szemüveg. A megfelelő eredmény elérése végett a beültetés során ezt a cilinderes műlencsét egy pontos, előre meghatározott szögbe kell helyeznünk és meg kell bizonyosodnunk arról, hogy nem tud innen könnyen elfordulni.

Multifokális (trifokális) műlencsék

Gyakorlatilag teljes szemüvegmentesség multifokális vagy trifokális műlencsékkel érhető el. Valójában a multifokális műlencsék három különböző távolságra – távolra, köztestávra és közelre – képesek éleslátást biztosítani, ezért is nevezik őket trifokálisnak is. Azonban ez egy funkcionális szemüvegmentesség, mivel még ezek a műlencsék sem tudják tökéletesen leutánozni azt a látást és folyamatos dioptriaváltozást, mint amit a természetes szemlencsénk tud. A betegek kis részében például monitor távolságba kissé gyengébb lehet a látóélesség. Tudni kell azt is, hogy ezek a műlencsék bizonyos kompromisszumokkal járnak és egyes szemészeti betegségek társulása esetén nem javasolt a beültetésük.

A multifokális műlencsék optikai kivitelezésükből adódóan kissé gyengébb kontrasztérzékenységet és kissé gyengébb képminőséget biztosítanak, melynek mértéke általában észrevehetetlen. Emiatt a nagyon precíz, színhű, erősebb megvilágítást igénylő vagy gyakran fényforrásokat látó munkavégzés esetében nem javasoljuk a multifokális műlencsék beültetését. Ezek a lencsék a hagyományos fényforrások körül fényszóródásos panaszokat okozhatnak (halo, glare, starburst), melyek bizonyos esetekben kifejezetten zavaróak lehetnek (pl. esti vezetéskor). Habár a legtöbb esetben alig észrevehetőek ezek a jelenségek, mégis bizonyos személyeknél kifejezetten zavaróvá tudnak válni. Szerencsére az első hónap után az ilyen betegek többségénél ezek a panaszok lényegesen csökkennek vagy megszűnnek és csak kis százalékuknál marad zavaró.

Prémium műlencse
Nyújtott fókuszú műlencsék (EDOF)

A kompromisszum nélküli és közel teljes szemüveg függetlenség a nyújtott fókuszú műlencsékkel (EDOF: extended depth-of-focus) érhető el. Az EDOF műlencsék éleslátás tartománya a monofokálisakhoz képest jóval szélesebb és habár nem akkora, mint a multifokális műlencséké, az általa biztosított fókusz távolságokban optikailag jobb minőségű képet nyújt zavaró fényjelenségek nélkül. A nyújtott fókuszú műlencsék karnyújtástól egészen távolra tudnak szemüveg nélküli éleslátást biztosítani. Közeli távolságra szemüveg nélkül is képesek egy közepes látóélességet nyújtani, ami a legtöbb élethelyzetben általában több mint elégségesnek bizonyul. A nagyobb karakteres szöveget is el fogja tudni olvasni, de az apró betűs vagy hosszabb könyvolvasáshoz vagy más precíz közeli munkához kelleni fog szemüveg.


Bármilyen típusú lencsét és eljárást is választunk, figyelembe kell vennünk a műtét korlátait is. A lencsetervezésnek, a lencsék gyártásának és a műtétnek is vannak hibahatárai (pl. fokozott seb hegesedés, műlencse helyváltozás), valamint lehetnek szövődményei. Ritka esetekben ezek együttes mellékhatása összeadódva a műtét után akár jelentős dioptria eltérést is eredményezhet. Mégis az esetek döntő többségében ez az eltérés elhanyagolható és nem igényel szemüveg viselést.

A műlencse kiválasztása kellő körültekintést igényel, mivel ezek cseréje legtöbbször már nem végezhető el a tokzsák sérülése nélkül, ehhez csakis végső esetben folyamodunk.

Hogyan lehet egyénre szabni a beültetendő műlencsét?

A beültetésre kerülő lencse dioptriáját a műlencsetervezésnek nevezett folyamat által tudjuk meghatározni. A műlencsetervezés során érintésmentes méréseket végzünk a szemről és számítógépes program segítségével egyénre szólóan kiszámoljuk a műlencse dioptriáját, törekedve a lehető legjobb látási élményt nyújtó implantátum kiválasztására.

A műlencse kiválasztásának folyamatában a modern, érintésmentés műlencse tervező készülékek és a korszerű számítási képleteket alkalmazó programok használata kiemelten fontos, ha azt szeretnénk, hogy a műtét után ne legyen szükség szemüvegre. Ez kiemelten igaz, amikor valamelyik prémium műlencse típust szeretnénk beültetni, ugyanis ilyenkor nemcsak távolra, hanem közelebbre is a szemüvegmentesség a cél. A régebbi ultrahangos lencsetervezést ma már általában csak túlérett szürkehályog esetén alkalmazzuk és ilyenkor kizárólag monofokális műlencse beültetését javasoljuk, mivel ennek a mérésnek magasabb a hibahatára.

Szürkehályog szemészeti vizsgálata

Hogyan készüljünk a szürkehályog műtétre?

A szürkehályog műtét előtt teljeskörű szemészeti vizsgálatot végzünk, mely minden esetben pupillatágításban történik. Emiatt néhány órán keresztül homályosabb lesz a látás és nem javasolt jármű vezetése. A részletes vizsgálat során döntjük el azt is, hogy bármelyik típusú vagy csak az egyfókuszú műlencse beültetése lehetséges. Más szembetegség gyanúja vagy megléte esetén további vizsgálatokra is szükség lehet. Ezt követően kerül sor a műlencse tervezésre, mely után derül ki, hogy szükség van vagy sem tórikus típusú műlencsére.

Mire figyeljünk a műtét napján
• a szokásos módon egyen és igyon,
• a rendszeresen szedett gyógyszereit vegye be, azokat hozza magával és legyen ezekről alkalmazási listája,
• a szemhéjon és a szemkörüli területen ne használjon kozmetikumot vagy krémet,
• a műtét után közvetlenül járművet nem vezethet, ezért lehetőleg kísérővel jöjjön.

A műtét fertőző vagy egyéb akut betegség fennállása esetén ellenjavallt, ennek szűrésére a műtétet megelőzően általános vizsgálat javasolt. Az életkor önmagában nem jelent akadályt.

A szürkehályog műtét előtt Magyarországon az alábbi vizsgálatokra van szükség:
– labor- és EKG vizsgálat (1-3 hónapnál nem régebbi),
– belgyógyászati állapotfelmérés és vélemény (háziorvostól, kezelőorvostól).

A belgyógyászati véleménynek lehetőleg tartalmaznia kell, hogy a szürkehályog műtétnek helyi érzéstelenítésben történő elvégzésének belgyógyászati ellenjavallata nincs.


Mi történik szürkehályog műtét után?

Melyek a szürkehályog műtét utáni teendők?

A műtét után általában 1 hétig antibiotikumos, illetve néhány hétig gyulladáscsökkentő szemcseppet kell használnia. Az első héten általában naponta többször, utána ritkábban kell csepegtetnie. A zavartalan gyógyulás érdekében fontos, hogy mindig betartsa kezelőorvosa utasításait.

Szürkehályog műtét után mikor tisztul ki a látás?

A szürkehályog műtét utáni látásjavulás már közvetlenül a beavatkozás után is érzékelhető, de általában néhány nap múlva következik be érdemi változás. A műtét után közvetlenül adott szemkenőcs és a védőkötés önmagában is korlátozni fogja látását az első nap, de közlekedni és a hétköznapi teendőket el tudja majd így is végezni. Autóvezetés az első nap ellenjavallt, azután a javulás mértékétől függ, hogy mikor lehetséges. A felépülés mértéke több tényezőtől függ, fiatalabb beteg és enyhébb szürkehályog esetén már másnap jó lehet a látás, míg idősebb korban és előrehaladott szürkehályog esetén több időt vehet igénybe a gyógyulás. Habár az esetek döntő többségében 1 hét után a látásjavulás közel teljes, orvosi szempontból általában 6 hét után nyilvánítjuk teljesen gyógyultnak a műtéten átesett szemet.

Mire számíthatok szürkehályog műtét után?

Műtét után pár napig kissé pirosabb lehet a szem, szúró érzés, könnyezés, enyhe fényérzékenység előfordulhat. Napszemüveget hordhat, de annak használata nem kötelező. A végleges dioptria 4-6 hét után áll be, amennyiben szemüvegre szüksége lesz, azt is ekkor lehet felírni.

A műtét utáni napokban amennyiben látásromlást tapasztal és/vagy a szeme kifejezetten vörössé válik és/vagy állandó fájdalma és/vagy kifejezett fényérzékenysége van, akkor haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát vagy a szemészeti ügyeletet.

Műtét utáni korlátozások (általában 2 hétig)
• ne dörzsölje, ne nyomkodja, ne törölgesse szemeit,
• ne kerüljön víz, izzadtság vagy szennyeződés a szemébe,
– ne mosson szemet és lehetőleg hajat sem,
• ne végezzen semmi olyat, ami erőlködéssel, haspréssel járna,
– ne végezzen nehéz fizikai munkát vagy intenzív sportot,
• kerülje a víz alá merülést, úszást.

Műtét utáni kontroll vizsgálatok

Szürkehályog műtét után általában 1 nappal, 1 héttel és 6 héttel szükséges kontroll vizsgálatra jelentkezni. Általában a műtét utáni első héten már jó a látás és a korlátozások döntő többsége is megszűnik. Orvosi szempontból azonban a teljes gyógyulás 4-6 hétig tart, ezalatt az idő alatt dörzsölni a szemet, vagy víz alá tenni a fejet továbbra sem szabad. A gyógyulás befejeztével, új panasz hiányában, a műtétet követő 3-5 évben évente, ezután 65 éves korig 2 évente, majd ismét évente javasolt a szemészeti vizsgálat pupillatágításban.


Dr. Gergely Róbert szemész