Szemfenéki lézerkezelés

A cukorbetegség és a vénás keringési zavar szemészeti szövődményeinek egyik fő kezelési pillére a szemfenéki lézerkezelés. A Navilas lézer rendszer a szemfenéki lézerek egyik legkorszerűbb képviselője, mely mikropulzus módban a makula ödéma kezelése mellett alkalmas a CSCR szemfenéki betegség szubretinális folyadékgyülemének kezelésére is.

A diabéteszes retinopátia vagy vénás keringési zavar okozta cisztoid makula ödéma (CMO) mikropulzus lézerkezelése önmagában vagy az injekciós kezelés kiegészítéseként, az injekciók számának csökkentésére alkalmas megoldás.

Milyen betegségekben javasolt a szemfenéki kezelés?

A Navilas lézert leggyakrabban a következő esetekben alkalmazzuk:

*mikropulzus módban

szemfenéki lézerkezelés

A Navilas lézerkészülék

Az egység kétfajta üzemmódban használható: lágy lézerként (mikropulzus lézer) általában az éleslátás helyén levő eltérésekre és a hagyományosnak megfelelő, de kíméletesebb lézerként.

Subthreshold mód

A szemfenéki kezelések modern, szövetkímélő módja a mikropulzus lézerkezelés, mely szöveti károsodás nélkül éri el a kívánt hatást, emiatt subthreshold vagy lágy lézerkezelésnek is nevezzük.

Szemfenéki alkalmazásuk során a hagyományos lézerek a látósejtek pusztulását eredményezik és hegképződéssel járnak. Emellett idővel a kialakult heg is tovább növekszik. Ezen okokért az éleslátás helyén jelenleg kerülendő ez a fajta kezelés.

Ezzel ellentétben az új generációjú, szövetbarát mikropulzus lézer a hatásos tartományban nem okoz hő általi szöveti károsodást, nem vezet ideghártya hegesedéshez és ezáltal a kezelés a teljes beteg területen megtörténhet roncsolásmentesen.

Az említett előnyök kiemelten fontosak amikor a kezelés a szemfenék éleslátásért felelős területén történik, mint például makula ödéma vagy szubretinális folyadékgyülem kezelésekor.

Suprathreshold mód

A készülék a mikropulzus mód mellett alkalmas a hagyományos lézerkezelésnek megfelelő módban történő kezelésre is. A hagyományos lézerrel szemben az alábbi előnyei vannak:

  • az alacsonyabb kezelési paraméterek (egy ötöde!) miatt a fájdalomérzet kisebb panretinalis photocoagulatio (PRP) vagy a retina perifériás szakadásának kezelésekor;
  • a kezelési sablonoknak köszönhetően sokkal gyorsabb a kezelés;
  • a széleslátószögű élő kép biztonságosabb kezelést biztosít;
  • a szemmozgást követő rendszernek köszönhetően kevés góccal, célzottan és megbízhatóan kezelhetőek a folyadékszivárgást okozó maculatáji mikroaneurizmák.

Miben más a Navilas lézer a többi készüléktől?

Pontosság és megbízhatóság. A szemmozgást követő rendszerének köszönhetően a lézersugár mindig ott hat ahova irányítottuk. A kezelés automatikusan azonnal megszakad amennyiben nem látható a kezelési terv (pl. pislogás alatt vagy ha elnéz a beteg).

Gyorsaság. Az előre elkészíthető kezelési tervnek köszönhetően a konkrét kezelés során a lézergócok gyakorlatilag folyamatosan helyezhetőek el. Más mikropulzus vagy hagyományos készülékkel ellentétben itt nem kell rendszeresen megállni és újraértékelni a folyamatot, ezáltal lényegesen lerövidül a kezelés.

Kényelem. A non-kontakt mód, a kezelési terv adta gyorsaság, az alacsonyabb kezelési paramétereknek köszönhető kisebb fájdalom, valamint az infravörös fény használata melletti alacsonyabb fényérzékenység együttesen lényegesen komfortosabbá teszi a beavatkozást a beteg számára.

Digitális dokumentáció és külső eszköz integráció. A készülék automatikusan menti a kezelés minden részletét. A szemfenék kezelés előtti és utáni képe, a kezelési terv és az alkalmazott beállítási paraméterek mind szerepelnek a kezelési riporton. A külső eszközökön készült felvételek (OCT, FLAG) importálásának köszönhetően még jobban egyénre szabható és tovább növelhető a kezelés pontossága.

Nevezéktan (magyar, magyaros, latin és angol)
– centrális szerózus chorioretinopátia (centrális szerózus chorioretinopáthia, CSC, CSCR), retinopathia centralis serosa (RCS), chorioretinopathia centralis serosa, central serous chorioretinopathy
– fotodinámiás kézelés, photodinamias terápia, photodynamic therapy
– mikropulzus lézerkezelés, micropulse laser treatment

– diabéteszes retinopátia, diabeteses retinopathia, retinopathia diabetica, diabetic retinopathy
– mikroaneurizma, microaneurisma, microaneurism
– cisztoid makula ödéma, cystoid macula oedema, cystoid macular edema

– szubretinális folyadék, subretinal fluid

Dr. Gergely Róbert szemész