Makuladegeneráció (AMD)

Időskori makuladegeneráció

Az időskori makuladegeneráció (AMD) általában 50 éves kor felett jelentkező szemfenéki betegség, mely a szem éleslátásának helyén, a makulában (sárgafolt) lévő látósejtek fokozatos elfajulásával, pusztulásával jár. A kórkép a szemfenék középső részét érinti, ezáltal az olvasóképesség, a centrális látás csökkenéséhez vagy elvesztéséhez vezethet. Két formája ismeretes: a száraz és a nedves típusú makuladegeneráció. A típusok gyakran keverednek, az elkülönítés főleg a kezelés szempontjából fontos.

Időskori makuladegeneráció

A száraz makuladegenerációban a kórképet a sárgafolt látósejtjei alatti kóros anyagcsere termékek felhalmozódása (drusenek, pigmentzavar) és ezen sejtek sorvadása (atrófia) uralja. A nedves makuladegenerációban az ideghártya alatt kóros érbúrjánzás alakul ki, mely folyadékszivárgást, makula ödémát, valamint vérzést okoz az éleslátás helyén. Mindkét esetben a következmény a látósejtek pusztulása, melyhez a nedves forma esetében jelentősebb hegszövet képződés is társul. A száraz forma általában lassabban alakul ki és hónapok, évek alatt fokozatosan romlik, míg a nedves forma néhány hét alatt is rohamos látásromlást okozhat. A hegesedés mértéke általában kisebb az időben elkezdett kezelések esetében.

A makuladegeneráció szűrése bármilyen általános szemészeten, réslámpás vizsgálattal lehetséges, kezelést igénylő gyanu esetén a beteget retina specialistához irányítják. A korai és pontos diagnózis felállításához a szemfenék vizsgálat mellett részletes műszeres ideghártya rétegvizsgálat, azaz makula OCT vizsgálat is szükséges. A más, hasonló betegségektől való elkülönítés és a kezelési terv felállítása a retina betegségeire továbbszakosodott szemész szakorvos feladata.

Melyek az időskori makuladegeneráció tünetei?

A makuladegeneráció tünetei általában könnyen észrevehetőek, mivel minden esetben érintik a központi látást.

A makuladegeneráció tünetei az alábbiak lehetnek:

  • centrális torzlátás (a vonalak, betűk, tárgyak görbülnek)
  • centrális foltlátás (középen egy vagy több pontban homályos látás)
  • látásromlás (olvasási nehézség, a látás a középső részen lényegesen gyengébb)
Időskori makuladegeneráció tünetei

Ismertek a makuladegeneráció okai?

A makuladegenerációnak pontos oka ritkán állapítható meg, a leggyakoribb tényezők közé a genetikai hátteret, a környezeti behatásokat (dohányzás, UV sugárzás, egyoldalú étrend) és az életkort sorolják.

Időskori makuladegeneráció szemészeti vizsgálata

Hogyan kezelhető az időskori makuladegeneráció?

Mivel a betegség az egyik leggyakoribb látásromlást okozó ok, világszinten intenzív kutatások folynak a kezelést illetően. Ennek ellenére sajnos a száraz makuladegenerációra hatásos kezelés jelenleg nincs, a szemvitaminok vagy a mediterrán étrend (zöldség-gyümölcs-hal gazdag) a betegség bizonyos fázisának továbbromlási esélyét tudja csökkenteni csupán.

A nedves makuladegeneráció jelenleg ismert leghatékonyabb kezelése a szemgolyóba adott intravitreális anti-VEGF injekcióból áll. Több készítmény létezik, ezeket változó gyakorisággal kell a szembe adni, de mindegyik esetében az elején 3 adag, havonta adott kezelés szükséges. A szemkörnyékét és a szemgolyót a beavatkozás előtt lefertőtlenítjük, érzéstelenítőt csepegtetünk, majd befecskendezzük a gyógyszert, mely így hosszasan és célzottan tudja kifejteni hatását az elváltozásra. A kezelés után néhány napig víz, szennyeződés nem mehet a szembe, ezáltal elkerülhető a súlyos, szemfertőzés szövődménye.

Dr. Gergely Róbert szemész