Szakmai életrajz


Dr. Gergely Róbert
szemész szakorvos

szemsebész
üvegtest és retina specialista

Szakmai életrajz: Dr. Gergely Róbert szemész szakorvos

Szakmai tapasztalat

Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján végeztem, ahol a szemészeti betegségek széles spektrumát volt lehetőségem megismerni és kezelni.

Elsajátítottam a komplikált, valamint a lézeres szürkehályog műtétek végzését és tovább szakosodtam az üvegtest és a retina betegségeinek ellátására, speciális kezelésére. Megalapozott tudással, magabiztosan alkalmazom a legújabb gyógyszeres kezeléseket és legmodernebb lézeres műtéti beavatkozásokat (üvegtesti homályok lézerkezelése, ideghártya mikropulzus lézerkezelése) is.

A gyógyítás során a hazai szakmai irányelveket és nemzetközi protokollokat követem, az új kezelési módszerekről szakmai fórumokon számolok be. Kihívásnak tekintem a ritka betegségek diagnózisát és kezelését, ilyen esetekben az irodalomban való jártasság mellett a panaszok alapos felvételét tartom kulcsfontosságúnak.

A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján eltöltött 12 év alatt a betegellátás mellett klinikai kutatásokban, magyar és külföldi orvostanhallgatók oktatásában, valamint a rezidensek általános szemészeti és műtéti tanításában vettem részt. Szakmai kongresszusok és továbbképzések rendszeres résztvevője, előadója vagyok. Elismert hazai és nemzetközi folyóiratokban rendszeresen publikálok és közleményeket bírálok el.

Kutatási területem a retina betegségei, kiemelten a pachychoroidea és a chorioretinopathia centralis serosa betegség (CSCR). Jelenleg a betegség nemzetközi szinten elsődlegesen ajánlott kezelése mikropulzus lézerrel történik, melyet a Navilas lézerkészülékkel 2018 óta végzek.

Szürkehályog műtét Dr. Gergely Róbert szemsebész

Műtéti kompetenciák

A könnyebb tájékozódás végett a szakmai életrajz külön részeként ismertetjük Dr. Gergely Róbert szemsebész azon műtéti készségeit, melyekben kiemelt tapasztalattal rendelkezik.

Nemzetközi továbbképzések

 • European School for Advanced Studies in Ophthalmology: “Cataract and intraocular refractive surgery”, Instituto de Microcirurgia Ocular (IMO), Barcelona, 2014.
 • Alcon Innovation Day, Instituto de Microcirurgia Ocular (IMO), Barcelona, 2014.
 • Retinal Diseases Preceptorship, University Eye Hospital, Bonn, 2014.
 • Glaucoma Course, Lions Clubs Intern. Educational Center of Ophthalmology, Prague, 2012.

Elismerések

 • Magyar Szemorvostársaság: Március 15.-ei Pályázat Díj, 2015
 • European Society of Retina Specialist: Euretina Winter Meeting Poszter Díj, 2018
 • Semmelweis Egyetem: Publikációs Díj, 2020

Tagságok

 • Magyar Orvosi Kamara
 • Magyar Szemorvostársaság
 • Magyar Műlencse Implantációs és Refraktív Sebészeti Társaság
 • European Society of Cataract and Refractive Surgeons
 • European Society of Retina Specialists

Szakmai publikációk

A műtéti készségek elsajátítása és fejlesztése mellett a tudományos közlemények a szakmai életrajz részét képezik. Dr. Gergely Róbert a gyógyításban és a kutatásban egyaránt gyakran új vagy kevésbé ismert megközelítéssel próbálja a betegellátást magasabb szintre emelni. Az eredeti ötlet és megközelítés miatt kutatásait számos magyar és nemzetközileg elismert folyóiratban közölték, volt amelyikben első magyar szemészként publikált. A témák újszerűsége miatt a közlemények gyakran fizetős tartalomként jelentek meg ezekben a szaklapokban, fizetési átvállalásnak köszönhetően azonban a többségük az alabbiakban ingyenesen elérhető a kollégáknak és az érdeklődő betegnek egyaránt.

Dr. Gergely Róbert szemész